Oversteek

Op de palen waaraan in Antwerpen verkeersborden of stoplichten gemonteerd zijn valt veel af te lezen van wat er in onze samenleving leeft aan ideeën, meningen en vragen. Hoe intensiever het voet- of fietspad gebruikt wordt, hoe meer stickers er op die palen prijken. Die bieden een interessant inkijkje in wat ‘ons’ bezighoudt.
Muziekgroepen, bijvoorbeeld. Kledingmerken. Voetbalploegen of supportersclubs van overal in Europa. Het zal niet verbazen dat er stickers zijn die politieke slogans verkondigen, en evenmin dat die vaak afkomstig zijn van een van de uitersten van het spectrum. Er zijn stickers die artistieke ambities hebben - de omgeving van de Singel vertoont daar een opvallende concentratie van. Er zijn stellingen, strijdkreten en oproepen met betrekking tot een hele resem aan maatschappelijke (wan)toestanden. Sommige zijn mooi of interessant, maar er zijn ook stickers waarop dingen staan die ik liever niet gezien of gelezen had.
Nogal wat stickers stellen de passant fundamentele vragen. Daarvan zijn er meer dan je zou denken. Vragen over de zin van het leven, vragen over wat het betekent om mens te zijn, of over waar het naar toe gaat met de wereld. En vragen naar verlossing. Die zijn er ook.

Push to reset the world


Vorige week kwam ik de sticker op de foto hiernaast tegen bij een oversteekplaats voor fietsers. Push to reset the world - druk hier om de wereld opnieuw in te stellen, te herstellen.
Een knopje indrukken, en - hopla! - alles in orde.
Simpel.
Ik merk bij mezelf een lichte weerstand bij het indrukken van die knop.
Het is te eenvoudig. Een druk op een knop staat niet in verhouding met de complexiteit van wat er allemaal loopt en misloopt in onze wereld. Een druk op een knop, dat lijkt eerder te passen bij een of ander vreselijk wapen dat een eind maakt aan de wereld zoals we die kennen dan als iets dat een fundamenteel herstel op alle vlakken teweeg brengt.


God - die dit alles wel overziet, die alle macht heeft die nodig is om herstel te brengen - kiest niet voor een mechanische, afstandelijke one size fits all druk op een knop wanneer Hij de verwoestende kracht van het kwaad te lijf gaat.
Van in het begin weet Hij dat Hij, de Schepper, de enige is die écht herstel kan brengen in alle lagen van gebrokenheid en lijden, de enige die kan verlossen. Hij overbrugt Zelf de grote scheiding die die wij tussen ons en Hem voltrokken hebben. Dat valt Hem niet licht, het is een werk waar Hij zich al duizenden jaren hoogstpersoonlijk met hart en ziel op toelegt. Het heeft Hem bloed, zweet en tranen gekost. En - we beginnen er elke dienst mee - Hij laat het niet los. Daar worden we deze maand, wanneer we Pinksteren vieren, nog eens extra aan herinnerd. Zijn verlossingswerk is voortdurend. Hij werkt in deze wereld en verzamelt de Kerk rond Jezus, de Christus.


Ik kan helemaal niet op een knop te drukken om de wereld te herstellen. Ik druk op de knop om de straat over te steken.
God zelf herstelt de hele wereld. Hij heeft dat werk volbracht, Hij is er voortdurend mee bezig. Dat Goede Nieuws biedt een antwoord op deze sticker, maar het plaatst ook alle andere stickers die ik onderweg tegenkom in perspectief. Het is ook een uitnodiging om, met alles wat Hij mij heeft, met Hem mee te werken - net zoals Hij jou uitnodigt.

Willem

Willem is opbouwwerker in onze gemeente. Hij ondersteunt ons bij het in praktijk brengen van het geloof in het dagelijkse leven en zoekt naar mogelijkheden om als gemeente bij te dragen aan het welzijn van de stad. Hij is de echtgenoot van Inge en vader van Vik en Aron.

Vorige
Vorige

Dagelijks kiezen

Volgende
Volgende

Goed werk