Dagelijks kiezen
Over een dikke week kiezen we samen met 8.368.029 stemgerechtigde Belgen wie ons mag vertegenwoordigen in de federale Kamer van volksvertegenwoordigers en samen met 4.913.718 Vlamingen wie er afgevaardigd wordt naar het Vlaams parlement. Diezelfde dag is ook de laatste dag van de verkiezingen die in Europa gehouden worden. Meer dan 400 miljoen Europeanen mogen hun stem uitbrengen. Wie mag ons vertegenwoordigen? Wie mag de koers bepalen? Wie bepaalt met welke middelen en op welke manier we de uitdagingen die op ons afkomen tegemoet treden?
Oversteek
Op de palen waaraan in Antwerpen verkeersborden of stoplichten gemonteerd zijn valt veel af te lezen van wat er in onze samenleving
leeft aan ideeën, meningen en vragen. Hoe intensiever het voet- of fietspad gebruikt wordt, hoe meer stickers er op die palen prijken. Die bieden een interessant inkijkje in wat ‘ons’ bezighoudt.
Goed werk
In de middeleeuwen had de kerk de gewoonte om de wissel van de seizoenen ook in de kerkdiensten een plaats te geven. Na een lange, donkere winter brak inde samenleving die op de landbouw georiënteerd was een seizoen aan met veel voorbereidend werk, waarvan de uiteindelijke opbrengst in het beste geval pas maanden later zou blijken. Daarom vroeg men nadrukkelijk Gods zegen over het gewas. Die traditie is in de protestantse kerken blijven bestaan in de vorm van een jaarlijkse biddag voor gewas. Naderhand, toen de industrie belangrijker werd, werd daar ook arbeid aan toegevoegd, al volgde die industriële arbeid het ritme van de seizoenen niet.
Waar ben je?
Waar ben je?’ Het kan een erg casual vraag zijn. Gewoon even polsen naar de fysieke locatie van de ander. De vraag kan ook geërgerd klinken, omdat de ander niet is waar je hem of haar verwachtte. Of gealarmeerd, omdat je niet weet of de ander wel oké is. Ze kan ook slaan op iets heel anders dan een fysieke locatie.
Hij komt
Op momenten dat we geconfronteerd worden met dingen die niet op te lossen vallen, vallen we vaak door de mand. We zijn niet zo goed bestand tegen het verliezen van de controle die we menen te hebben over ons leven, over onze wereld.
Maar God...
Afgelopen week hoorde ik een verhaal over een man uit mijn geboortedorp, die in de loop der jaren een welhaast mythisch figuur is geworden. Een man die niet zo makkelijk zijn weg vindt in onze samenleving.
Hoop
Aanhoudende storm. Heel veel regen. Overstromingen in het noorden. Hagel de grootte van tennisballen en modderstromen in het zuiden. Hittegolven. Bosbranden. Droogte. Sneeuw.
Waar verwachten we het van?
Ik moet bekennen dat het idee van kerkplanting me soms beangstigt: Er staat gewoon zo veel op het spel! Het Evangelie delen met mensen die vaak niet geïnteresseerd zijn is al moeilijk en dan krijg je ook nog te maken met administratieve zaken, stadsbesturen, fondsenwerving en nog zo veel meer.
Gedachten over vasten en bidden
Gedachten over vasten en bidden. Wat is belangrijk om te bedenken als je wilt gaan vasten?
Elke kalender een advents-kalender
Na weken wachten is Kerst alweer voorbij en daar valt niets aan te doen. Je zou kunnen proberen de cadeautjes opnieuw in te pakken en de kerstliedjes te blijven zingen, maar veel zal het niet helpen.
Kerst en covid-19
Wat heeft Covid-19 met de geboorte van Christus te maken? En waarom is het belangrijk om met Kerst de wereld om ons heen niet te vergeten?
Tweede mijl in corona-tijd
Als iemand je dwingt één mijl te gaan, ga je er twee, zei Jezus. De eerste mijl is gedwongen, je kunt er niet onderuit. De tweede mijl is vrijwillig. Je doet het niet omdat het moet, maar graag, niet omdat het leuk is, maar uit liefde. Wat betekent die tweede mijl voor christenen in corona-tijd?
Avondvrede
De avond kan ons vervullen met twijfels over de wereld, teleurstelling in onszelf, onvoldaan in onze levensdoelen, wankel in ons geloof.